Deze tijd van grote verandering…

 In Geen categorie

Je kan bij ons terecht voor Bedrijfsadvies en persoonlijke begeleiding van leidinggevenden. Daarnaast faciliteer ik innovatietrajecten binnen organisaties en biedt ik een geweldige inspiratielocatie in het buitengebied om out of the box aan de bak te gaan met jou jullie klus. Krijg je er al zin in? Ik wel.

Vriendelijke groeten, Rienk Venema

Hier alvast een opwarmertje

“Deze tijd van grote verandering en technologische & sociale vooruitgang vraagt om een andere benadering.” Zo lees ik in de openingszin van een boekje uit de jaren zestig dat ik doorblader bij ‘de Slegte’. Tja, dat was natuurlijk zo. Evengoed had het een boek van Plato kunnen zijn tav zijn democratische analyse over het oude Griekenland. Het is een manier om aan te geven wat hierna gezegd wordt van het allergrootste belang is. Maar is dat ook zo? Blijkbaar is elke tijd een tijd van grote verandering. Doet niet iedere dag een beroep op ons om opnieuw antwoord te geven aan alles wat zich aandient? Zijn het niet gewoon de seizoenen van de ontwikkelingspsychologie die zich voltrekken? In ons leven in onze relaties, families, werk, bedrijven en ook in de samenleving als geheel.

Neem nou ‘de Nederlander’ een onderwerp waar altijd wel wat om te doen is. Volgens een genetisch onderzoek uit 2008 is 77,5% van de blanke bevolking hier 35.000 jaar geleden neergestreken als jager/verzamelaar. 20% zo’n 7.000 jaar geleden als boer en 2,5% als recente migrant. Ik ken niet de representativiteit van het onderzoek weet dus ook niet of het onderzoek zich gericht heeft op ‘witte dorpen’ als Staphorst en Urk of dat ook Amsterdam-Zuid en de Haagse Schilderswijk in het onderzoek zijn betrokken. Winkelketens verdwijnen, kantoorpanden staan leeg, kennis is overal beschikbaar, we zijn 24 uur per dag online. Oppervlakkig beschouwd zijn onze levens totaal anders dan die van pakweg vijftig jaar geleden of honderd of tweeduizend jaar terug. Maar in al die tijden waren er steeds ‘klasse’ verschillen, is er liefdesverdriet, hartstocht, jaloezie, oorlog, echtbreuk, slavernij, geboorte en dood. En in al die tijden vlogen de ganzen in de winter naar Afrika en kwamen in de lente weer terug. Vraag is dus of er echt iets verandert. Of het niet een grote misvatting is dat we ons ‘los denken’ van ‘onze natuur’. U heeft gelijk de kleding is anders, een brief versturen gaat niet meer met een postduif, en ook verplaatsen we ons niet langer met een kar met paard. Maar de inhoud van de tweet in de app, de bestemming van de auto en de functie van de kleding zijn onveranderd. We zijn kinderen van deze tijd. En die tijd is nu. Dat is nooit anders geweest. Stel dat in dit moment, hier en nu de hele wereld opnieuw wordt geschapen. Is dat het universele principe voor alle tijden? Sta bij die vraag eens even stil. Waar jij nu bent. Haal rustig adem, laat de gedachten over gister en morgen even gaan.  Schud de schouders los en haal eens lekker adem. Waar ben je? Wat valt je op? Wat voel je daarbij? Wat vertelt dit jou? Wil je daar iets mee? Wat ga je nu doen? Even niets misschien? Gewoon schouwen & genieten van de volheid van het moment?

En opeens,… niets was er anders. Maar jij wel! En wij ook. Er komt een nieuw verhaal en daarbij hoort ook een nieuwe website en een vernieuwd product en dienstenaanbod. Heb je een vraag of wil een gesprek neem gerust contact op.

Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt
Meovida