Leiderschap en wilskracht

 In Geen categorie, Leiderschap, Training

Al fietsend tegen de wind in denk ik aan hoe vaak ik tegen mijn zin in op de fiets naar school ging omdat het waaide. Aan de kust waait het zowat iedere dag. Achteraf een les in wilskracht. Tegenwind komt op allerlei manieren in mijn leven terug.

De les die ik leerde is dat wanneer ik in beweging blijf, ik vooruitkom. Ook bij tegenwind.

De ene trapper na de andere trapper bewegen. Soms kost dat extra kracht. Maar de wil om mijn einddoel te bereiken gaf de motivatie om die extra kracht in te zetten. Ik bedoel de kracht van binnen uit. Niet een opgelegde wil, maar een intrinsieke motivatie. Als jongere ontdekte ik de vaardigheid dat ik iets kan voornemen of een doel kan stellen en daarmee mij focussen. Ik spaarde voor mijn radio met dubbele cassetterecorder, later voor een stereotoren en voor een buffetkast. Ik werkte aan mijn ambitie of toekomstbeeld. Een hbo-studie en een baan vinden in mijn vak. Alles stap voor stap, niet in een keer. Door de stappen te beleven en doorleven ervoer ik de blijvende waarde van het resultaat. De oude cassetterecorder heb ik nog steeds als klusradio en de stereotoren heeft mijn zoon.

Komt wilskracht van buiten of binnen?

Ik heb ook de keerzijde van wilskracht meegemaakt. De wil om door te zetten tegen beter weten in. Essentieel is dat ik wilskracht eenzijdig inzette. Zonder te luisteren naar mijn lichaam, gevoel en intuïtie. Vanuit de overtuiging dat ik iets moet kunnen, terwijl dat niet bij mij past. Omdat ik wil voldoen aan functie-eisen of behoeften van anderen. Voelen dat ik vermoeid ben en mij consequent eroverheen zetten en geen rust nemen. Of die keer dat ik eindelijk een project mocht doen na vier jaar onophoudelijk initiatief nemen. Ik deed het omdat ik blij was dat het mocht, maar mijn hart zat er niet meer in. Met moeite heb ik het project afgerond en heb ervaren dat alle facetten van wilskracht nodig zijn om tot succes te komen. Wanneer ik nu voel dat ik er met mijn hart bij betrokken ben, dan geeft mij dat energie. Maar als dit voorkomt uit overleving (een tekort) dan zal dit op langere termijn zich gaan wreken, je uitputten en onvervuld maken.

Leiderschap & wilskracht

Hoe  doe jij dat eigenlijk? Hoe zorg jij dat jouw medewerkers energiek en krachtig zijn en blijven? Betrokken en gemotiveerd?

Wil jij krachtig en energiek zijn in wat je doet? Inzicht krijgen in hoe jij jouw medewerkers aanspreekt op wilskracht? Maak je meester in het inzetten van je intrinsieke wilskracht. Kijk op https://meovida.nl/jaarprogramma/ voor ons leiderschapsprogramma en ontdek de wilskracht in jezelf. Wij starten voorjaar 2017.

Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt
Meovida