Elke dag opnieuw beginnen

 In Coaching, Lifestyle, Teambuilding, Training

Opnieuw of overnieuw

‘Het is opnieuw, niet overnieuw.’ Ik denk terug aan tante Edith die mij verbeterde toen ik met mijn vriendinnetje aan het spelen was. Tante Edith is de moeder van een vriendinnetje. Ik was een jaar of acht toen ze mij dat zei en de betekenis was voor mij belangrijker dan de fout in de grammatica. Overnieuw gaf mijn vriendin en mij ruimte om ons spelletje over te doen.

Ik moet hieraan denken omdat wij met ons gezin opnieuw zijn gestart. Wij zijn verhuisd naar Lettele in Overijssel. Lettele ligt aan de rand van Deventer en wij hebben daar een nieuwe start gemaakt met wonen, werken en school. Wij wonen in een landelijke omgeving in een historische boerderij van eind 1700, ‘Spijkvoorde’, die begin 2000 geheel verbouwd is door mijn schoonouders en plaats biedt voor veertien tot achttien gasten voor logies en meetings. Wij wonen in het voorhuis. In het grote achterhuis zijn  zeven kamers (met op elke kamer douche en toilet) en er is een vakantiehuisje met twee slaapkamers. En er is een prachtige ruimte voor vergaderen of trainingen. Mijn schoonouders hadden een bed & breakfast en wij bouwen voort op hun ideeën, maar met onze eigen signatuur.

Diepere laag van een nieuw begin

Naast onze coach- en trainingsactiviteiten voor Meovida, ontvangen wij nu gasten, maken wij schoon, onderhouden wij de tuin, en serveren lunch. De eerste weken liep dat niet vlekkeloos. In elk weekend dat er gasten waren bespraken wij met elkaar wat wij anders wilden doen of hadden willen zeggen. Wij vonden ons niet gastvrij of juist te joviaal, wij waren vergeten de voordeursleutel te geven, wij hadden de borg niet gevraagd of wij hadden de kamers niet meer gecontroleerd na de schoonmaak (oeps geen handdoek na het douchen). En terwijl wij na een aantal weken zo met elkaar aan het overleggen waren zei ik;

‘Wat heerlijk dat wij elke week weer opnieuw kunnen beginnen met een andere groep. Zij weten van niets. Voor hen is alles nieuw, maar wij kunnen op het oude, nieuwe inzichten toepassen.’ Wij beginnen iedere keer opnieuw, maken fouten en herstellen ze of leren ervan voor een volgende groep. In plaats van krampachtig alles goed te moeten doen begonnen wij opnieuw. Maar geldt dat niet ook voor ons hele leven en bij alles wat wij doen? Elke dag opnieuw? Ik kan mij zorgen maken over wat er fout ging of blijven stilstaan bij iets dat voorbij is gegaan. Een kans die ik heb gemist of iets dat ik na heb gelaten. Ik beoordeel mijzelf op hoe het had moeten zijn in plaats van op wat het is. Terwijl als ik accepteer wat het is, ik juist de gelegenheid krijg om iets nieuws toe te voegen. Door bewust stil te staan bij de betekenis van opnieuw gaf ik nieuwe mogelijkheden de ruimte. Niet voor niets is de start van een nieuw jaar een moment om voornemens te maken. En hoe verfrissend is het om op een velletje te schrijven of tekenen als je vastloopt op het andere blaadje. Wat een ruimte geeft opnieuw beginnen!

Een schone lei

Een nieuwe start op een andere school. Beste spannend. Maar onze kinderen verheugden zich aan het begin van het schooljaar op de nieuwe school. Waarom? Mijn dochter vertelde dat ze zin had in school omdat ze een leeg schrift zou krijgen en een nieuwe pen. Mijn zoon wilde nieuwe vrienden maken. Ook hier is opnieuw voortborduren op het oude en iets van jezelf toevoegen en dat als nieuw ervaren. De kinderen zijn nu aan de nieuwe school gewend. Mijn zoon fiets met zijn nieuwe vriend naar school en in het schrift van mijn dochter staan de eerste woorden geschreven.

Mijn wens voor iedereen; een goede start, elke dag opnieuw.

Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt