Doel of bedoeling

 In Balans, Lifestyle, Training, Wandelcoaching

Wat is het doel of de betekenis van werk? Terwijl ik de was buiten ophang lopen er medewerkers van een nabijgelegen bedrijf langs. Ik vraag mij af wat hen bezighoudt. Al pratend genieten ze waarschijnlijk van het mooie weer. Maar waar hebben ze het over? De betekenis van werk? Wat is de bedoeling van wat ik doe en hoe draag ik bij vanuit mijn passie en talent. In hoeverre zijn deze mensen met deze onderwerpen bezig?

Doel nastreven

Ik denk terug aan mijn loopbaan. Na mijn studie wilde ik werk met goede arbeidsvoorwaarden om mijn leven op te bouwen. Na mijn eerste baan wilde ik een functie om mij inhoudelijk te ontwikkelen op het gebied van personeelsadvies. Ik beredeneerde dat ik alleen een functie kon kiezen vanuit de studie die ik had gedaan en met mijn ervaring een bepaald richting was ingeslagen waardoor ik niet voor een ander pad kon kiezen. Totdat ik er door een persoonlijke crises achter kwam, dat ik werk wilde waarin ik mijzelf tot mijn recht kon laten komen. Ik was mijzelf kwijtgeraakt bij het doel dat ik heel hard aan het nastreven was. Mijn doel bepaalde mijn pad. Ik ontdekte dat het pad dat ik had uitgestippeld mij de schijn van veiligheid bood. Dit heb ik niet langer nodig wanneer ik mijn bedoeling als mijn kompas gebruik, dan leidt mijn missie mij op het pad. Leven en wandelen door mijn intuïtie en verlangen te volgen maakt dat ik het juiste op mijn pad herken en in vertrouwen kan volgen.

Van onrust naar vertrouwen

Maar hoe leer ik weer te vertrouwen op mijzelf? In onze coaching en het jaarprogramma ontmoetten wij vaak mensen met dit dilemma. Vaak is onrust de aanleiding om in beweging te komen. Wij grijpen dan terug op ons oude patroon. Wij willen niet bij die onrust zijn en bedenken een nieuw doel als uitlaatklep voor de onrust. Door een opleiding te gaan volgen, een nieuw project op te starten, een andere functie of baan te zoeken, een nieuwe relatie in te stappen of zelfs te emigreren. Wij lopen weg van onze onrust. Door die afleiding zijn wij ons even niet bewust van de onrust. Maar vroeg of laat komt de onrust terug en blijken het lapmiddelen te zijn geweest.

Durf je de onrust te onderzoeken en ervan te leren? De onrust heeft een bedoeling om aandacht te vragen voor iets essentieels. Onze bedoeling, een missie of de intentie van ons leven, zingeving of roeping. Als wij van ons eigen pad af zijn krijgen wij een signaal. Hoe mooi als je dit signaal herkent en er gehoor aan kunt geven en vertrouwt op jezelf.

Rust vinden

Hoe kun je gehoor geven aan die onrust? Eenvoudig door rust. Rust creëer je door terug te gaan naar je eigen basis. Doe niets. Laat je doel los en stel je open voor wat zich aandient. Voor iedereen is er een eigen manier om de ingang te vinden naar rust. Door een lange wandeling in het bos, te tekenen, te schrijven in een dagboek, ademhalingsoefeningen of meditatie. In de wandelingen die wij met Meovida maken komt dit steeds tot uiting. De natuur biedt rust en zodra wij in de natuur zijn is de rust merkbaar. Dan komen wij tot rust en bij ons zelf.

Terug naar mijn tuin en de wandelaars. Ze lopen buiten en nemen rust. Onderzoek toont aan dat medewerkers gezonder zijn en efficiënter werken als ze tijdens hun lunchpauze naar buiten gaan. Wat zou er gebeuren als jij rust neemt?

Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt