Gezond en vitaal in een dynamische wereld vol drukte en stress?

 In Balans, Coaching, Luisteren, Onderwijs, Training, Wandelcoaching

Om je vitaal te voelen is de opdracht om terug te gaan naar je eigen oorsprong.

Leven vanuit je natuur vraagt aandacht voor dat wat binnen in je leeft. Te luisteren naar jezelf. Niet naar wat je denkt dat goed voor je is, maar dieper luisteren. Luister naar je hart en met je intuïtie.

Je innerlijke stem onderdrukken is als een emmer die je onder water drukt. Die komt uiteindelijk naar boven. Luister je te weinig, of luister je structureel niet naar jezelf, dan grijpt het lichaam in en kan je klachten krijgen zoals buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, obstipatie of ontstekingen. Luisteren is de emmer ruimte geven, door te stoppen met wegduwen. Dan gaat de spanning eraf. De vraag die je kan stellen is; wat is mijn onderliggende behoefte? Laat vermoeidheid toe en ga eens op tijd naar bed. Hoofdpijn? Tempo omlaag en maak ruimte in je agenda. Obstipatie? Wat houd je vast en vraagt je aandacht? Voel je boosheid opkomen? Uit een verzoek aan de ander waarmee je jouw onderliggende behoefte invult.

De langzame weg leidt naar de oorsprong terug

Ik zie het als aandacht geven aan de stem van je kern. Handelen naar je aard. In die kern zit energie omdat je doet waar je talent voor hebt en plezier aan beleefd. Leven vanuit willen in plaats van moeten. Je kunt erop vertrouwen dat wat vanuit jezelf naar boven komt, wat van binnenuit komt goed is voor jezelf. Een signaal van je lichaam, een emotie of een gedachte. Hier aan gehoor geven zonder dat je daarover denkt en oordeelt. Accepteren van wat zich aandient. Dan geef je ruimte aan jezelf en breng je jezelf naar buiten. In de communicatie noem je dat congruent. Het klopt: van binnen én van buiten.

 

Direct aanpakken?

  • Oefenen met luisteren, inzicht in behoeften van jezelf en de ander en heldere verzoeken doen zodat je boodschap begrepen wordt? Volg dit najaar de training geweldloze communicatie. Meld je aan via jvenema@meovida.nl
  • Direct starten met aandacht geven aan wat van binnen komt? Neem contact op voor wandelcoaching rvenema@meovida.nl

 

Lezen en film

  • Ontdekken welke kracht van binnen komt en je eigen evenwicht hervinden? In De 7 geheimen van de schildpad van Aljosche Schwarz en Ronald Schweppe krijg je duidelijke voorbeelden hoe je in je dagelijkse leven jezelf kunt ijken.
  • Zien wat de gevolgen zijn van het onderdrukken van emoties en wat er gebeurt als je wel luistert naar je emotie? De animatiefilm ‘Inside out’ verbeeldt op een unieke en duidelijke manier wat de functie is van onze emoties.
  • Rust in je hoofd is niet plannen en organiseren volgens ouderwets time-management, maar leren organiseren door te luisteren naar wat past bij wat van binnen komt. David Allen: Getting things done
Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt