Ontdekking van de ‘ware’ Goeroe

 In Coaching, Lifestyle, Luisteren, Training

Onlangs keek ik naar een documentaire Kumaré. In deze documentaire besluit de maker van de documentaire, Vikram Gandhi, zichzelf voor te doen als wijze goeroe uit het oosten. Hij onderzoekt of deze spirituele leraren echt anders zijn dan ons, zoals zij beweren. Hij wil weten of ze écht zijn. Hij wil bewijzen aan iedereen die op zoek is naar antwoorden, dat niemand spiritueler is dan de rest. Hij doet enkele ingrepen. Hij kleedt zich als een goeroe in een gewaad. Gedraagt zich als een goeroe door yogabewegingen te bedenken, gezangen en rituelen te creëren. Hij zorgt voor twee volgelingen die hem helpen zijn leer te verspreiden. Hij bezoekt een yogastudio. In niet al te lange tijd krijgt hij volgelingen. Het enige wat hij doet is; luisteren. Hij luistert naar wat mensen tegen hem zeggen. Hij neemt de tijd voor hij spreekt. Hij reageert vervolgens door vragen te stellen en terug te geven wat in hem opkomt. De mensen ervaren heb als een ware goeroe, ondanks zijn protest dat hij letterlijk zegt dat hij geen goeroe is en dat mensen zelf zeggenschap hebben over zichzelf en zelf hun antwoord geven. De documentaire eindigt wanneer hij zijn  ware zelf onthuld en enkele mensen zijn ontgoocheld, anderen kunnen er om lachen en zien er een les in.

Wat mij raakt in de film is dat hoe graag wij willen geloven in een leermeester, een goeroe die vertelt wat wij moeten doen. Wij zoeken antwoorden buiten onszelf en daarmee doen wij afstand van onze autonomie. De documentaire maker legt bloot dat wij buiten onszelf zoeken naar verlichting.

Ik zocht bijvoorbeeld zelf in geloof dat mij leefregels gaf. In de maatschappij en omgeving die mij vertelt wat leven is. Mijn beeld werd bepaald door de economie die dicteert wat succes is. In plaats van inspireren liet ik mij dicteren. Inmiddels weet ik dat ik mijn identiteit niet ontleen aan iets wat buiten mijzelf ligt. Ik werd bewust van mijn eigen natuur. Op het moment dat ik zelf ‘ontwaak’ en luister naar mijn eigen natuur, dan ontdek ik mijn eigen goeroe. Wanneer ik gehoor geef aan mijn goeroe dan ben ik in staat mijn eigen leven te leiden, authentiek in lijn met wie ik ben. Dan kom ik tot groei en kan ik bloeien in mijn omgeving. Daar ligt de kiem van onze missie; bijdragen aan empowerde mensen. Mensen die bewust zijn en keuzes maken op grond van wat zij belangrijk vinden. Mensen met eigen waarden, die hun talent inzetten in hun omgeving. Mensen die vitaal zijn en vol passie hun plek in de maatschappij innemen. De gewenste uitkomst van empowerment is een samenleving waarin mensen gelijkwaardig zijn en een ieder goed tot zijn recht kan komen. In coaching en training leggen wij daarom de nadruk op jou in contact brengen met je natuurlijke hulpbronnen, zodat je onafhankelijk van ons je levensweg kunt vervolgen.

Wil jij leven vanuit puur mens zijn en de goeroe in jezelf ontdekken? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Recent Posts
Wil je reageren, iets vragen?

Laat dan hier een bericht achter.

Not readable? Change text. captcha txt